Terugblik Verhalentafel Driebergen

Terugkijkend op het thema Tegenstellingen kunnen we zeggen dat het een succesvol thema is geweest. Zes tegenstellingen zijn besproken en gaven zo een inkijkje in het leven van iedereen. Sommige tegenstellingen waren nieuw in de zin van niet bewust zoals bijvoorbeeld binnen en buiten de lijntjes kleuren. Als eenmaal het luikje gevonden is waar deze ervaringen bewaard liggen, komen ze tevoorschijn. Zo kwam bij een deelnemer een herinnering boven van dennegroen plukken voor Kerst in het bos en bij een ander door rood licht rijden.

Je oud voelen toen je jong was en je jong voelen toen de jaren gingen tellen leverde prachtige verhalen op over verantwoordelijkheden die kinderen vroeger gewoon waren om te dragen. Als achtjarige op vier andere zusjes en broertjes passen, joodse kinderen in de oorlog uit het bos ophalen als elfjarige, voor je moeder zorgen en als nakomertje juist nauwelijks verantwoordelijkheid gekregen. Bij iedereen kwam een andere ervaring boven.

Ook het thema wel of niet geëmancipeerd zijn, zorgde voor een rijke terugblik op hoe dat bij iedereen is gelopen en nu nog leeft in ieders leven. Verzamel je gereedschap om indien nodig het zelf te kunnen of een bezoeker te verleiden om een klusje te doen waarvoor de handigheid of spierkracht ontbreekt? Of wil je het vanuit je principes zelf doen? Of krijg je van je buurman een aanbod om de boom om te zagen die veel te groot is geworden?

Telkens weer is iedereen verrast wat er zich bij een ander heeft afgespeeld en welke keuzes zijn gemaakt. De laatste bijeenkomst maken we minigedichtjes in de vorm van een elfje. Boeiend, wat er tevoorschijn komt en daarom gaan we gewoon door in 2019!