Spel Sharing Stories

Sharing Stories is een bijzondere spelvorm voor senioren en volwassenen en is een erkende interventie tegen eenzaamheid. Aan de hand van de thema’s durf, plezier, liefde en succes delen ze positieve ervaringen uit hun leven met anderen. Zo staan zij samen stil bij herinneringen die al lang niet meer zijn bekeken. Gerdi Keeler en Willem Brouwer ontwikkelden het spel, waarvoor ze de Richard Hoogland Prijs 2019 ontvingen. Wilt u een blik werpen op het spel of zien hoe het wordt gespeeld? Click dan op de video Sharing Stories onder aan deze pagina.

Sharing Stories bevordert sociaal contact

Het kleurrijke bordspel focust zich op positieve ervaringen in de verschillende levensfasen van de spelers, zoals jeugd, op eigen benen en ouder worden. De spelers delen om beurten hun herinneringen. De anderen stellen aanvullende vragen aan de hand van vraagkaartjes. Deze interactie helpt de herinneringen of toekomstbeelden verder te verrijken. Verhalen komen zo weer tot leven. Ook wordt actief gewerkt aan inzicht over de gedeelde gebeurtenissen.
Een spelvorm als Sharing Stories leidt tot oprechte belangstelling voor een ander en geeft de spelers hernieuwde energie. De uitdaging om herinneringen toe te laten en te delen, bevordert betrokkenheid bij elkaar.

Om doelgericht sociaal contact te bevorderen en eenzaamheid te verlichten, is Sharing Stories uitgewerkt als interventie.

 

Aan de slag met de interventie Sharing Stories?

Als u belangstelling heeft om het spel Sharing Stories in uw organisatie te gebruiken om eenzaamheid te verlichten, zijn er vier producten beschikbaar:

  • Het boekje ‘Sharing Stories, vertellend op weg naar verbinding’. In deze uitgave vol achtergronden, verhalen en voorbeelden leggen de auteurs Gerdi Keeler en Brenda van Dam uit hoe het delen van positieve verhalen zijn krachtige werk kan doen en hoe projecten met Sharing Stories kunnen worden vormgegeven. De schrijvers geven inzicht hoe herinneringen bijdragen aan een positiever zelfbeeld en hoe deze met verdiepingsvragen in beweging gebracht kunnen worden. Verder wordt er informatie gegeven over het belang dat iedere deelnemer een actieve rol als verteller én luisteraar heeft. Want zo ontstaat in Sharing Stories Vertellen 2.0. Ook staan er een aantal praktische adviezen in om snel met het spel van start te kunnen gaan. Klik op de button om te bestellen.

 

  • De handleiding ‘Sharing Stories inzetten als interventie’. In deze uitgave worden de acht  stappen van de interventie praktisch uitgewerkt met concrete instructies voor spelleiders en coördinatoren. Deze uitgave is hier gratis te downloaden.

 

  • Workshop Sharing Stories voor spelleiders specifiek voor vrijwilligers. Deze bijeenkomst ondersteunt spelleiders praktisch in hun rol en geeft uitleg over levensverhalen delen in het kader van eenzaamheid. Er wordt stil gestaan bij gevolgen van eenzaamheid, de kracht van positieve levensverhalen en de krachten van vertellen en luisteren. Natuurlijk kunnen deelnemers ook het spel zelf ervaren en hun rol als spelleider verkennen. Voor een optimale uitvoering van Sharing Stories is deze workshop daarom van groot belang. Hebt u interesse in deze workshop? Neem dan contact op met Centrum Sociaal Vitaal: info@sociaalvitaal.com. of  0613739411

 

  • Het spel Sharing Stories met de landkaart en de diverse vraagkaartjes.
    Het spel Sharing Stories is te bekijken via onderstaande video. Om deze te bestellen, schrijf een bericht aan info@sociaalvitaal.com. Verder is het mogelijk een gratis adviesgesprek aan te vragen om de mogelijkheden binnen uw organisatie te onderzoeken. Neem hiervoor contact op met Gerdi Keeler, projectleider Sharing Stories. Zij is te bereiken via info@sociaalvitaal.com of 06 13 73 94 11