Centrum Sociaal Vitaal

Centrum Sociaal Vitaal ontwikkelt materialen voor professionals en vrijwilligers die senioren en volwassenen ondersteunen bij het herwinnen of vergroten van hun sociale vitaliteit. Een van onze succesvolle instrumenten is het spel Sharing Stories. Ook brengen we senioren graag bij elkaar voor een verhalentafel. Daarnaast bieden wij trainingen aan voor hulpverleners en vrijwilligers, die zich graag inzetten voor de aanpak van eenzaamheid bij volwassenen en senioren.

Verhalend denken en werken

Onze ideeën komen voort uit verhalend denken en werken, vaak vanuit gebeurtenissen in de levensloop. Vertellen over een persoonlijke ervaring zorgt ervoor dat de verteller wordt gehoord en gezien. Of die ervaring nu van gisteren is of van een halve eeuw geleden, elk verhaal doet ertoe. Met het spel Sharing Stories of De Verhalentafel ontstaan bijzondere en waardevolle gesprekken, die positief bijdragen aan het welbevinden van senioren en volwassenen. De meerwaarde van het delen van levenservaringen is bovendien wetenschappelijk aangetoond.

Workshops en trainingen

Centrum Sociaal Vitaal deelt kennis en ervaringen met de diverse producten met vrijwilligers, professionals of de doelgroep. Op verzoek organiseren wij hiervoor workshops en trainingen. Samen met U Centraal organiseren we minimaal twee keer per jaar de succesvolle training ‘In 5 stappen naar meer contact en plezier’.

Achtergrond van Centrum Sociaal Vitaal

Centrum Sociaal Vitaal is in 2016 opgericht en kent een actief bestuur, bestaande uit:

  • Jo Rutten (interim-manager)
  • Jaap Toet (wetenschappelijk onderzoeker)
  • Cas Hofstee (vormgever)

De stichting werkt samen met diverse organisaties en ontvangt subsidie van onder meer ZonMw, Richard Hoogland Fonds en Fonds Sluyterman van Loo.

Gerdi Keeler is projectleider bij Centrum Sociaal Vitaal en werkt sinds 1990 aan projecten die kwetsbare senioren steunen. Daarnaast is zij medebedenker van het spel Sharing Stories, trainer van professionals en biografisch coach. Levensloop is voor haar een rijke bron van inspiratie om te verkennen. Bijvoorbeeld voor het bepalen van een nieuwe koers in het leven. Of om in mildheid te leren terugblikken op wat al is beleefd. Vertellen over het leven hoort daar onlosmakelijk bij.

Gerdi Keeler werkt samen met onder meer U Centraal, Dock, Handje Helpen en Welzijn Stichtse Vecht.